Wytrawne muffinki warzywne z serem (BLW, dla dzieci)
73.2 kcal /
306.1 kJKalorie
306.1 kJKalorie
5.4 gBiałko
1.2 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło miękkie, do natłuszczenia
- 100 g sera żółtego np. cheddara,goudy, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g pieczarek przekrojonych na pół (opcjonalnie, patrz wskazówka i wariant)
- 8 liści bazylii, świeżych
- 6 jajek
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 12 silikonowych foremek do muffinek natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić7 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidorki, paprykę, pieczarki i bazylię, rozdrobnić7 s/obr. 6. Przełożyć do koszyczka, odstawić na ok. 5 min, następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu, dociskając kopystką.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać rozdrobniony ser i pieprz, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać odsączone warzywa, wymieszać5 s/obr. 3. Masą wypełnić przygotowane foremki, napełniając je do ½ wysokości. Piec 15-18 min (180°C). Upieczone muffinki pozostawić na 5-10 min do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć z foremek. Wytrawne muffinki warzywne z serem podawać na ciepło, upewniając się, że ich temperatura jest odpowiednia dla dziecka.