Wytrawne serniczki z łososiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
217.5 kcal /
910 kJ
Kalorie
7.3 gBiałko
3.7 gWęglowodany
19.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 750 g wody
  • 4 plastry wędzonego łososia pokrojonego w 2 cm paski
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć mascarpone, dodać śmietanę, jogurt, żółtko, skrobię, sól, sok z cytryny i skórkę z cytryny, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do 4 żaroodpornych szklanek lub kokilek. Każdą szklankę owinąć szczelnie folią spożywczą i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma ze szklankami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, szklanki z serniczkami pozostawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. Schłodzone serniczki udekorować łososiem i szczypiorkiem. Wytrawne serniczki z łososiem podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry