Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
204.5 kcal /
855.8 kJ
Kalorie
7.1 gBiałko
27.4 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto drożdżowe: 160
  • g wody letniej
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie: 10
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 150 g szynkigotowanej pokrojonej na kawałki
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 g prażonej cebulki,gotowej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta kminku, mielonego (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczka soli
  • mąka pszenna do oprószenia kamienia do pizzy i blatu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać szynkę, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać śmietanę, cebulkę, skrobię, kminek, pieprz i sól, wymieszać10 s//obr. 2.5.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Kamień do pizzy „Paul” lekko oprószyć mąką (patrz wskazówka), odstawić.
  6. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta (ok. 30 x 40 cm), posmarować przygotowanym nadzieniem, zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu w roladę i pokroić na 10 równych kawałków (szer. ok. 3 cm). W powstałe ślimaczki wbijać drewniane patyczki do lodów, układać na przygotowanym kamieniu do pizzy. Kamień do pizzy ze ślimaczkami ostrożnie umieścić na ruszcie umieszczonym na środkowym poziomie piekarnika. Piec 25-30 min (200°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry