Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
204.5 kcal /
855.8 kJKalorie
855.8 kJKalorie
7.1 gBiałko
27.4 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto drożdżowe: 160
- g wody letniej
- ½
- łyżeczki cukru
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 300 g mąki pszennej
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- ¾
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 10
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 150 g szynkigotowanej pokrojonej na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 25 g prażonej cebulki,gotowej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 1 szczypta kminku, mielonego (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczka soli
- mąka pszenna do oprószenia kamienia do pizzy i blatu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szynkę, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, cebulkę, skrobię, kminek, pieprz i sól, wymieszać10 s//obr. 2.5.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Kamień do pizzy „Paul” lekko oprószyć mąką (patrz wskazówka), odstawić.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta (ok. 30 x 40 cm), posmarować przygotowanym nadzieniem, zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu w roladę i pokroić na 10 równych kawałków (szer. ok. 3 cm). W powstałe ślimaczki wbijać drewniane patyczki do lodów, układać na przygotowanym kamieniu do pizzy. Kamień do pizzy ze ślimaczkami ostrożnie umieścić na ruszcie umieszczonym na środkowym poziomie piekarnika. Piec 25-30 min (200°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.