Zakręcone bułeczki piknikowe

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
179 kcal /
748.9 kJ
Kalorie
5.6 gBiałko
31.2 gWęglowodany
3.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g wody letniej
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g masła miękkiego
  • 470 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
  • mak do posypania bułeczek
  • ziarna sezamu, białego do posypania bułeczek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 50°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, masło, mąkę, sól i oliwę, wymieszać20 s/obr. 6, następnie wyrobić Ciasto /5 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, następnie podzielić na 24 części (po ok. 30 g każda). Za pomocą zwilżonych wodą dłoni z każdej części uformować wałek (dł. ok. 20 cm, grubość 1 cm). Końce 2 wałków złączyć ze sobą z jednej strony, następnie zapleść spiralnie i złączyć pozostałe 2 końce. Bułeczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
  3. Blachę z bułeczkami włożyć do piekarnika, podgrzewać ok. 10 min (50°C), następnie zwiększyć temp. do 180°C i piec kolejne 15-20 min lub do momentu, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Zakręcone bułeczki piknikowe podawać z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry