Zapiekane pomidory faszerowane kaszą gryczaną
260.8 kcal /
1091 kJKalorie
1091 kJKalorie
8.7 gBiałko
39.3 gWęglowodany
10.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 – 5 pomidorów (ok. 550-600g)
- 1 łyżeczka soli plus ilość do posolenia pomidorów
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g kolendry, świeżej
- 2 ząbki czosnku
- 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 30 g cebuli szalotki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 140 g kaszygryczanej, niepalonej
- 120 g wody
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Z każdego pomidora odciąć jego górną część, zachować. Następnie wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i miąższ, przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Pomidory wewnątrz posolić niewielką ilością soli, następnie odwrócić je do góry dnem na kratce lub talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, odstawić do odsączenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Dodać czosnek, cebulę, czerwoną cebulę, szalotkę, gniazda nasienne i miąższ z pomidorów, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę gryczaną, dodać wodę, gotować8 min/100°C/obr. 1. Następnie pozostawić kaszę w naczyniu miksującym na 3 min, aby napęczniała.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C.
- Do naczynia miksującego dodać orzeszki piniowe i tymianek, wymieszać20 s//obr. 3. Każdego pomidora osobno umieścić na folii aluminiowej, napełnić przygotowanym farszem, wierzch posypać ziołami prowansalskimi i przykryć odkrojoną górną częścią. Każdego nafaszerowanego pomidora zawinąć w folię tworząc sakiewkę, następnie pomidory w sakiewkach umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 min (160°C). Zapiekane pomidory faszerowane kaszą gryczaną podawać na ciepło.