Zapiekanka a’la frittata i koktajl warzywno-owocowy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
723 kcal /
3027 kJ
Kalorie
47.8 gBiałko
46.8 gWęglowodany
41.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Zapiekanka a’la frittata: 20
  • g migdałów, w płatkach
  • 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
  • 12 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 15 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 130 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 jajek
  • 45 g mąkigryczanej
  • 20 g jarmużu bez twardych łodyg, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 20 g liści szpinaku baby, świeżych porwanych na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ziarna sezamu, białego ilość do posypania
  • ziarna sezamu, czarnego ilość do posypania
  • Koktajl warzywno-owocowy: 80 – 100
  • g czerwonego buraka obranego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g marchewki
  • 200 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 20 – 30 g selera naciowego
  • 400 g soku pomarańczowego
  • 30 g miodu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, cheddar, pietruszkę i tymianek, rozdrobnić20 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  5. Dodać rozdrobnione sery z ziołami, jajka i mąkę gryczaną, jarmuż, sól i pieprz, wymieszać30 s//obr. 3. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wymieszać dokładnie kopystką, aby sery nie opadły na dno.
  6. Posypać zmielonymi wcześniej migdałami, sezamem białym i sezamem czarnym. Wstawić do piekarnika, piec 30-35 min (180°C) lub do momentu, aż zapiekanka będzie złotobrązowa. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować koktajl.
  7. Do naczynia miksującego włożyć burak, marchewkę, jabłko, pomidorki i seler, dodać sok pomarańczowy i miód, zmiksować1 min 30 s/obr. 9. Przelać do shakera lub szczelnie zamykanej butelki, odstawić do lodówki do momentu podania.
  8. Po upieczeniu odstawić zapiekankę w formie do ostudzenia, następnie pokroić w kwadraty i przełożyć do plastikowego pojemnika, do momentu podania przechowywać w lodówce.
  9. Zapiekankę a’la frittata i koktajl warzywno-owocowy zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry