Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
767 kcal /
3211.2 kJKalorie
3211.2 kJKalorie
30.7 gBiałko
60.5 gWęglowodany
45.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
- 150 g sera żółtego np. emmentalera, edamskiego, pokrojonego na kawałki
- 1200 g wody
- oliwa z oliwek do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i skropienia wierzchu zapiekanki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 300 g makaronu, suchego np. fusilli, penne
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 80 – 100 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej na kawałki
- 60 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach pokrojonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 200 g serka kremowego śmietankowego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 – 300 g resztek mięsa z kurczaka ugotowanego, podzielonego na 3-5 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bułkę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować12 min/100°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać sól i makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1, lub do uzyskania twardości al dente. Odcedzić makaron w dolnej części przystawki Varoma, przełożyć do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać szynkę i boczek, rozdrobnić1-2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, serek kremowy i pieprz, podgrzewać7 min/80°C//obr. 1.
- Dodać 100 g rozdrobnionego wcześniej sera i mięso z kurczaka, wymieszać kopystką. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się makaron. Całość dokładnie wymieszać kopystką, wierzch posypać pozostałym rozdrobnionym serem i rozdrobnioną wcześniej bułką, następnie skropić niewielką ilością oliwy. Piec ok. 17 min (180°C) lub do czasu, aż wierzch zapiekanki nabierze złotobrązowego koloru. Zapiekankę makaronową à la cordon bleu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
