Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
818.2 kcal /
3423.4 kJ
Kalorie
36.9 gBiałko
95.6 gWęglowodany
29.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto pomarańczowe z Varomy: 90
  • g oleju słonecznikowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 150 g cukru
  • 10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 150 g mąki tortowej
  • 40 g mleka
  • 3 jajka
  • 1 ½
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowo 3 szczypty
  • 200 g ryżu basmati
  • 1200 g wody
  • Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem: 500
  • g filetów z dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 125g każdy)
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 20 g oleju słonecznikowego
  • 2 – 3 łyżki żółtej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 100 g wody
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 250 g różyczek kalafiora
  • 280 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki przyprawygaram masala
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • kolendra, świeża do dekoracji
  • migdały, w płatkach prażone, do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • suszone płatki chili do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
  • cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Przygotować niską formę do babki z kominem (Ø 18-20 cm), która pasuje do dolnej części przystawki Varoma i nie zakrywa wszystkich jej otworów (patrz wskazówka) i umożliwia włożenie wkładu Varomy, natłuścić ją olejem, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, mleko, 80 g oleju, jajka, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i 3 szczypty soli, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Przełożyć do przygotowanej formy do babki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli i pozostałe 10 g oleju. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Włożyć koszyczek z ryżem. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej formę z babką. Ustawić30 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, upewniając się, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego postawić przygotowany wkład Varomy, odważyć na niego dorsza, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać olej i żółtą pastę curry, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, mleczko kokosowe, kalafior, ciecierzycę, koncentrat bulionu warzywnego, sok z cytryny, przyprawę garam masala, sól i pieprz, gotować25 min/100°C//obr. 0.5. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma z ciastem. Włożyć wkład Varomy z dorszem. Ustawić10 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Curry przełożyć do dużej miski, odstawić w ciepłe miejsce. Zdjąć przystawkę Varoma, dorsza przełożyć do miski z curry. Ostrożnie wyjąć formę z babką, odstawić do ostudzenia, następnie wyjąć z formy. Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem podawać udekorowane kolendrą, płatkami migdałów, płatkami chili i ćwiartkami cytryny, jako danie główne. Ciasto pomarańczowe oprószyć cukrem pudrem, pokroić na kawałki i podawać jako deser.
Przewijanie do góry