Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
654.4 kcal /
2737.9 kJKalorie
2737.9 kJKalorie
28.1 gBiałko
74.8 gWęglowodany
27.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 15 g oleju rzepakowego
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. podwawelskiej, pokrojonej w 2-3 mm plastry
- 250 – 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 450 – 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka czosnku, mielonego
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- 300 g makaronu, suchego, typu penne
- ½
- czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski 4 cm x 0,5 cm
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kiełbasę, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać pieczarki, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, wodę, sól, pieprz, oregano, paprykę mieloną, czosnek mielony i chili, gotować5 min/100°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego dodać makaron, wymieszać kopystką, gotować2 min krócej, niż czas podany na opakowaniu100°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać paprykę i połowę rozdrobnionego wcześniej sera, wymieszać dokładnie kopystką. Posypać pozostałym serem.
- Piec 20 min (180°C). Zapiekankę makaronową z pieczarkami, papryką i kiełbasą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
