Zapiekanka makaronowa z warzywami
492 kcal /
2060 kJKalorie
2060 kJKalorie
26.1 gBiałko
54 gWęglowodany
21.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g sera ementaler pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g seragruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 – 25 g mieszanych ziół, świeżych tylko liście (np. natka pietruszki, bazylia)
- 30 g bułki tartej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 300 g makaronu, suchego, typu penne
- 250 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 – 1 ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 jajko
- 1 opakowanie śmietany, 12% tłuszczu (150g)
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać oliwę, sól i koncentrat bulionu warzywnego, gotować7 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron i ziemniaki, gotować10 min/100°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, następnie przełożyć do miski ugotowany makaron i ziemniaki, dodać rozdrobnioną paprykę.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z makaronem, ziemniakami i papryką, odważyć do niej 70 g rozdrobnionego sera, szynkę i groszek. Całość przemieszać kopystką, przełożyć do 5 kokilek (ok. Ø 9 cm, 5 cm wys.).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej masło, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 30 g rozdrobnionego sera, dodać mleko, sól, jajka, szczypiorek, bułkę tartą, wymieszać15 s/obr. 3. Sosem polać zawartość 5 kokilek. Na wierzchu każdej zapiekanki ułożyć płatki masła.
- Piec 30 min (200°C) na dolnej szynie piekarnika.
- Zapiekankę makaronową z warzywami podawać jako danie obiadowe.