Zapiekanka makaronowa z warzywami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
492 kcal /
2060 kJ
Kalorie
26.1 gBiałko
54 gWęglowodany
21.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g sera ementaler pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g seragruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 – 25 g mieszanych ziół, świeżych tylko liście (np. natka pietruszki, bazylia)
  • 30 g bułki tartej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 300 g makaronu, suchego, typu penne
  • 250 g wody
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 – 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie śmietany, 12% tłuszczu (150g)
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać oliwę, sól i koncentrat bulionu warzywnego, gotować7 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać makaron i ziemniaki, gotować10 min/100°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  5. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, następnie przełożyć do miski ugotowany makaron i ziemniaki, dodać rozdrobnioną paprykę.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z makaronem, ziemniakami i papryką, odważyć do niej 70 g rozdrobnionego sera, szynkę i groszek. Całość przemieszać kopystką, przełożyć do 5 kokilek (ok. Ø 9 cm, 5 cm wys.).
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej masło, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 30 g rozdrobnionego sera, dodać mleko, sól, jajka, szczypiorek, bułkę tartą, wymieszać15 s/obr. 3. Sosem polać zawartość 5 kokilek. Na wierzchu każdej zapiekanki ułożyć płatki masła.
  9. Piec 30 min (200°C) na dolnej szynie piekarnika.
  10. Zapiekankę makaronową z warzywami podawać jako danie obiadowe.
Przewijanie do góry