
Zapiekanka pasterska z serem cheddar
529 kcal /
2215 kJKalorie
2215 kJKalorie
35 gBiałko
40.5 gWęglowodany
26.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 600 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 80 – 90 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g selera naciowego pokrojonego na 2 cm kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g przecieru pomidorowego
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego
- 40 g masła
- 40 g mleka
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, seler, marchewkę i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso, 1 łyżeczkę soli, pieprz i przecier pomidorowy, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma//obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego dodać groszek, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze5 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego (patrz wskazówka). Umyć naczynie miksujące. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki, dodać ½ łyżeczki soli, masło i mleko, podgrzewać5 min/95°C/obr. 4.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego, powierzchnię zapiekanki wyrównać kopystką. Całość posypać rozdrobnionym serem. Piec ok. 15 min (200°C, termoobieg). Zapiekankę pasterską z serem cheddar podawać na ciepło.