Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
504.5 kcal /
2110.9 kJ
Kalorie
35 gBiałko
36.2 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g pora tylko biała część
  • 600 g ziemniaków mieszczących się w szerokiej części podajnika
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka i wariant)
  • ½
  • kostki bulionu rybnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 600 g fileta z ryby o białym mięsie np. dorsza, mintaja, morszczuka, pokrojonego na 8-10 cm kawałki
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 300 g wody
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki, do skropienia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej por i ziemniaki, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ziemniaki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojone ziemniaki przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, dodać ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać. Upewnić się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  3. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć odważony por. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pokrojony por, dodać 30 g masła, koncentrat bulionu rybnego i ¼ łyżeczki pieprzu, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać śmietanę, wymieszać10 s//obr. 1.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne i odważyć do niego rybę. Rybę oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, posypać skórką z cytryny, następnie równomiernie polać sosem śmietanowo-porowym, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z ziemniakami, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Podgotowane plastry ziemniaków ułożyć na rybie w sosie. Wierzch zapiekanki posmarować pozostałą 1 łyżką masła. Piec ok. 35 min (200°C) lub do uzyskania złotego koloru. Kremową zapiekankę rybną z plastrami ziemniaków podawać z dodatkiem cytryny do skropienia.
Przewijanie do góry