
Żółty ketchup
5741 kJ /
1372 kcalKalorie
1372 kcalKalorie
18 gBiałko
278 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 200 g moreli suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 600 g pomidorków koktajlowych, żółtych, przekrojonych na pół
- 150 g wody
- 160 g cukru (patrz wskazówka)
- 200 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 2 łyżeczki musztardy w proszku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szalotki i morele suszone, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidorki koktajlowe, wodę, cukier, ocet, kurkumę, curry, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 6, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać musztardę, wymieszać20 s/obr. 5, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 3.
- Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Ketchup przelać do wyparzonych butelek. Butelki postawić do góry dnem na 5 min, następnie odwrócić, pozostawić do ostudzenia.
- Żółty ketchup przechowywać w lodówce i wykorzystać do wybranego przepisu.