
Zapiekanka twarogowa z kaszą manną z gruszkami i żurawiną
719.4 kcal /
3009.7 kJKalorie
3009.7 kJKalorie
25 gBiałko
77.1 gWęglowodany
36.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 – 4 gruszki dojrzałe
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
- 500 g wody
- 3 jajka
- masło do natłuszczenia
- 1 szczypta soli
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 500 g twarogu, chudego półtłustego, podzielonego na kawałki
- 75 g kaszy manny
- 6 – 8 łyżeczek żurawiny, do mięs (patrz wariant)
- 2 łyżki migdałów, w płatkach
👨🍳 Przygotowanie
- Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma. Skropić sokiem z cytryny, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z gruszkami, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Kwadratową formę do zapiekania „Alex” natłuścić masłem (patrz wskazówka), odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać2 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do naczynia z pianą z białek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić2 min/50°C/obr. 2.
- Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, wymieszać2 min/obr. 3.5.
- Dodać kaszę i twaróg, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać pianę z białek i bitą śmietanę, przemieszać kopystką, następnie wymieszać20 s/obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanej formy do zapiekania. Na wierzchu równomiernie ułożyć podgotowane na parze gruszki. W każdym wgłębieniu po gnieździe nasiennym umieścić po 1 łyżeczce żurawiny. Całość posypać migdałami. Piec ok. 40 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu zapiekankę odstawić na 5-10 min do lekkiego ostudzenia. Zapiekankę twarogową z kaszą manną z gruszkami i żurawiną podawać na ciepło.