
Zapiekanka z kukurydzy (Pastelera de choclo)
319 kcal /
1335 kJKalorie
1335 kJKalorie
5 gBiałko
50 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g ziaren kukurydzy, mrożonych (patrz wskazówka)
- 6 liści bazylii, świeżych
- 450 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 100 g mleka
- 45 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania zapiekanki
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 500 g kukurydzy, dodać 3 liście bazylii, zmiksować40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 500 g kukurydzy, dodać pozostałe 3 liście bazylii, zmiksować40 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do naczynia ze zmiksowaną wcześniej kukurydzą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić8 min/120°C/obr. 1. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić kolejne4 min/120°C/obr. 1. Przemieszać kopystką, podgrzewać15 min/90°C/obr. 1. W tym czasie natłuścić masłem naczynie żaroodporne, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego dodać zmiksowaną kukurydzę, mleko, cukier, sól i pieprz, podgrzewać7 min/90°C/obr. 1. Masę kukurydzianą przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię i posypać cukrem. Piec 15 min (220°C) lub do czasu, aż powierzchnia zapiekanki nabierze złotobrązowego koloru. Zapiekankę z kukurydzy podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dań głównych.