Zapiekanka z kukurydzy (Pastelera de choclo)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
319 kcal /
1335 kJ
Kalorie
5 gBiałko
50 gWęglowodany
10 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g ziaren kukurydzy, mrożonych (patrz wskazówka)
  • 6 liści bazylii, świeżych
  • 450 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 100 g mleka
  • 45 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania zapiekanki
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 500 g kukurydzy, dodać 3 liście bazylii, zmiksować40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 500 g kukurydzy, dodać pozostałe 3 liście bazylii, zmiksować40 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do naczynia ze zmiksowaną wcześniej kukurydzą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić8 min/120°C/obr. 1. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić kolejne4 min/120°C/obr. 1. Przemieszać kopystką, podgrzewać15 min/90°C/obr. 1. W tym czasie natłuścić masłem naczynie żaroodporne, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  4. Do naczynia miksującego dodać zmiksowaną kukurydzę, mleko, cukier, sól i pieprz, podgrzewać7 min/90°C/obr. 1. Masę kukurydzianą przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię i posypać cukrem. Piec 15 min (220°C) lub do czasu, aż powierzchnia zapiekanki nabierze złotobrązowego koloru. Zapiekankę z kukurydzy podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry