
Zapiekanka z mielonym mięsem, bakłażanem i cukinią
459 kcal /
1920.4 kJKalorie
1920.4 kJKalorie
27.8 gBiałko
16.9 gWęglowodany
32.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 300 g bakłażana pokrojonego w 1 cm plastry
- 250 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do posolenia bakłażana
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
- 300 g pomidorów dojrzałych, obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 300 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 g oregano, świeżego tylko liście
- 1 łyżeczkę oregano, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić2 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bakłażana i cukinię. Plastry bakłażana delikatnie posolić, odstawić na ok. 20 min.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso mielone, dusić4 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, sól, pieprz i oregano, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Bakłażana dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię i bakłażana podsmażyć partiami na patelni na złocisty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami bakłażana, cukinię i sos mięsny. Na wierzchu ułożyć rozdrobnioną mozzarellę, całość posypać rozdrobnionym parmezanem. Piec ok. 30 min (180°C), lub do momentu, aż ser się zrumieni. Zapiekankę z mielonym mięsem, bakłażanem i cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu.