Zapiekanka z ravioli à la lasagne

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
693 kcal /
2899.5 kJ
Kalorie
45.7 gBiałko
38 gWęglowodany
40.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 30 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
  • 800 g świeżego makaronu, typu ravioli z dowolnym nadzieniem (patrz wariant)
  • 200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 1 opakowanie sera ricotta (250g)
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, seler i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać mięso mielone, przemieszać kopystką, dusić4 min/120°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  3. Do naczynia miksującego dodać przecier pomidorowy, wodę, zioła włoskie, sól, pieprz czarny i pieprz cayenne, gotować8 min/100°C//obr. 2.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej tortellini, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić. Na dnie naczynia do zapiekania (30 x 20 cm) rozsmarować cienką warstwę przygotowanego sosu bolognese, następnie ułożyć na niej ⅓ odważonego makaronu ravioli i pokryć ⅓ pozostałego sosu bolognese. Kolejno nałożyć ⅓ sera ricotta i ⅓ mozzarelli. Czynności powtarzać do wykorzystania całego sosu bolognese, makaronu ravioli, ricotty i mozzarelli tak, aby wierzchnią warstwę stanowiła mozzarella. Piec 30-40 min (200°C). Przed podaniem zapiekankę odstawić na ok. 10 min. Zapiekankę z ravioli à la lasagne podawać udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry