
Zapiekanka z ravioli à la lasagne
693 kcal /
2899.5 kJKalorie
2899.5 kJKalorie
45.7 gBiałko
38 gWęglowodany
40.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 30 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 100 g wody
- 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
- 800 g świeżego makaronu, typu ravioli z dowolnym nadzieniem (patrz wariant)
- 200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 1 opakowanie sera ricotta (250g)
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, seler i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso mielone, przemieszać kopystką, dusić4 min/120°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego dodać przecier pomidorowy, wodę, zioła włoskie, sól, pieprz czarny i pieprz cayenne, gotować8 min/100°C//obr. 2.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej tortellini, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić. Na dnie naczynia do zapiekania (30 x 20 cm) rozsmarować cienką warstwę przygotowanego sosu bolognese, następnie ułożyć na niej ⅓ odważonego makaronu ravioli i pokryć ⅓ pozostałego sosu bolognese. Kolejno nałożyć ⅓ sera ricotta i ⅓ mozzarelli. Czynności powtarzać do wykorzystania całego sosu bolognese, makaronu ravioli, ricotty i mozzarelli tak, aby wierzchnią warstwę stanowiła mozzarella. Piec 30-40 min (200°C). Przed podaniem zapiekankę odstawić na ok. 10 min. Zapiekankę z ravioli à la lasagne podawać udekorowaną natką pietruszki.