
Żujki z mango
23.4 kcal /
98.2 kJKalorie
98.2 kJKalorie
0.2 gBiałko
5.9 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g mango, dojrzałego obranego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 80°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mango, dodać sok z cytryny, miód i sól, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 10. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Rozprowadzić masę równomiernie na całej powierzchni blachy na grubość 1-2 mm.
- W drzwiczkach piekarnika umieścić drewnianą łyżkę, aby para wodna mogła swobodnie się ulatniać. Piec 3-4 godz. (80°C) do momentu, aż masa nabierze zwartej, spójnej i lekko klejącej konsystencji, odstawić do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu delikatnie odkleić płat masy od papieru do pieczenia.
- Masę ostrożnie pociąć lub porwać w paski, następnie każdy kawałek zawinąć w rulon. Żujki włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki do momentu zastygnięcia.
- Żujki z mango podawać pokrojone na kawałki.