Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
420.8 kcal /
1762 kJ
Kalorie
10.8 gBiałko
49.7 gWęglowodany
20.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos boloński z bakłażana i soczewicy: 150
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 300 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 100 g czerwonego wina wytrawnego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • Purée ziemniaczane: 800
  • g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
  • 300 g mleka
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 2 łyżki seragruyère tartego
  • 2 łyżki bułki tartej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, soczewicę i bakłażan, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać wino, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać pomidory, liście laurowe, tymianek, oregano, pieprz i sól, gotować20 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, ostrożnie usunąć liście laurowe, odstawić.
  5. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mleko, pieprz i sól, gotować bez założonej miarki30-35 min/95°C//obr. 1. W tym czasie, pod koniec gotowania, rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Naczynie żaroodporne (28 x 18 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać masło, wymieszać40 s//obr. 3.5.Zdjąć motylek.Połowę purée ziemniaczanego przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego, wyrównać kopystką. Na warstwę purée przełożyć sos boloński z bakłażana i soczewicy, rozprowadzić kopystką. Sos przykryć pozostałym purée, wyrównać kopystką, posypać serem. Piec 15 min (220°C). Zapiekankę ziemniaczaną (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy odstawić do lekkiego ostudzenia, następnie podzielić na porcje.
Przewijanie do góry