
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
420.8 kcal /
1762 kJKalorie
1762 kJKalorie
10.8 gBiałko
49.7 gWęglowodany
20.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos boloński z bakłażana i soczewicy: 150
- g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g oliwy z oliwek
- 100 g zielonej soczewicy, suszonej
- 300 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
- 100 g czerwonego wina wytrawnego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- Purée ziemniaczane: 800
- g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
- 300 g mleka
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 2 łyżki seragruyère tartego
- 2 łyżki bułki tartej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, soczewicę i bakłażan, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, liście laurowe, tymianek, oregano, pieprz i sól, gotować20 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, ostrożnie usunąć liście laurowe, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mleko, pieprz i sól, gotować bez założonej miarki30-35 min/95°C//obr. 1. W tym czasie, pod koniec gotowania, rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Naczynie żaroodporne (28 x 18 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać masło, wymieszać40 s//obr. 3.5.Zdjąć motylek.Połowę purée ziemniaczanego przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego, wyrównać kopystką. Na warstwę purée przełożyć sos boloński z bakłażana i soczewicy, rozprowadzić kopystką. Sos przykryć pozostałym purée, wyrównać kopystką, posypać serem. Piec 15 min (220°C). Zapiekankę ziemniaczaną (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy odstawić do lekkiego ostudzenia, następnie podzielić na porcje.