
Zapiekanka ziemniaczana z cebulą
267.7 kcal /
1120.2 kJKalorie
1120.2 kJKalorie
8.7 gBiałko
39.3 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 500 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka tymianku, suszonego
- 1 łyżka rozmarynu, suszonego
- 1000 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- ¼ – ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej (opcjonalnie)
- 200 g mleka
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 80 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, 1 łyżeczkę soli i tymianek, rozdrobnić8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli i kurkumę, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ⅔ masy ziemniaczanej, masę cebulową i pozostałą część masy ziemniaczanej.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać przyprawę uniwersalną, wymieszać5 s/obr. 4. Powstałym płynem zalać zawartość naczynia żaroodpornego..
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Rozdrobnionym serem równomiernie posypać zawartość naczynia żaroodpornego. Piec 35-40 min (200°C). Zapiekankę ziemniaczaną z cebulą podawać na ciepło.