
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
388 kcal /
1624 kJKalorie
1624 kJKalorie
21.1 gBiałko
33.4 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 150 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g kiełbasy np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju
- 850 g ziemniaków pokrojonych w 4 mm plastry
- 600 g wody
- 120 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i kiełbasę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Ziemniaki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne (28 x 18 cm) natłuścić olejem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, wbić jajka, dodać sól, pieprz, tymianek i połowę rozdrobnionego wcześniej sera, wymieszać10 s/obr. 4, odstawić.
- Połowę ugotowanych ziemniaków wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego tak, aby nachodziły na siebie. Następnie wyłożyć uduszoną cebulę z kiełbasą i drugą warstwę ziemniaków. Zalać masą ze śmietany i mleka, posypać drugą połową rozdrobnionego sera. Wstawić do piekarnika, piec bez przykrycia ok. 30 min (200°C).
- Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.