
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i koperkiem
652.7 kcal /
2730.9 kJKalorie
2730.9 kJKalorie
39.5 gBiałko
32.2 gWęglowodany
40.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 15 g koperku, świeżego tylko liście
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry pokrojonego na 5 cm kawałki
- 500 g wody
- 500 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 150 – 200 g liści szpinaku, świeżych
- 150 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 150 g mleka
- 4 jajka
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Rozdrobniony koperek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie naczynie żaroodporne (20 x 30) lub naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka) natłuścić oliwą. Do natłuszczonego naczynia wyłożyć duszoną cebulę, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Zdjąć przystawkę Varoma, szpinak docisnąć kopystką aby odsączyć go z nadmiaru płynu, przełożyć do naczynia żaroodpornego z cebulą. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego z warzywami, składniki wymieszać kopystką, tak aby rozprowadzić je równomiernie po dnie naczynia, ułożyć na wierzchu odważonego łososia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć rozdrobniony koperek, dodać serek kremowy, mleko, jajka, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 5. Masę przelać do naczynia z warzywami i łososiem. Piec 20-25 min (200°C). Zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i koperkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).