Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i koperkiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
652.7 kcal /
2730.9 kJ
Kalorie
39.5 gBiałko
32.2 gWęglowodany
40.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 – 15 g koperku, świeżego tylko liście
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 500 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry pokrojonego na 5 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 150 – 200 g liści szpinaku, świeżych
  • 150 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 150 g mleka
  • 4 jajka
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Rozdrobniony koperek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie naczynie żaroodporne (20 x 30) lub naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka) natłuścić oliwą. Do natłuszczonego naczynia wyłożyć duszoną cebulę, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Zdjąć przystawkę Varoma, szpinak docisnąć kopystką aby odsączyć go z nadmiaru płynu, przełożyć do naczynia żaroodpornego z cebulą. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego z warzywami, składniki wymieszać kopystką, tak aby rozprowadzić je równomiernie po dnie naczynia, ułożyć na wierzchu odważonego łososia. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć rozdrobniony koperek, dodać serek kremowy, mleko, jajka, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 5. Masę przelać do naczynia z warzywami i łososiem. Piec 20-25 min (200°C). Zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i koperkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry