
Żur z klopsikami na Varomie
489 kcal /
2047 kJKalorie
2047 kJKalorie
17.9 gBiałko
24.2 gWęglowodany
37.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Klopsiki chrzanowe: oliwa z oliwek do natłuszczenia wkładu i dolnej części przystawki Varoma
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 500 g mięsa wieprzowego, mielonego
- 60 – 70 g chrzanu, tartego ze słoika
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 2 – 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno pokrojonej (opcjonalnie)
- Żur: 1500
- g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 – 2 grzyby, suszone wcześniej namoczone w wodzie
- 250 – 300 g boczku wędzonego, bez skóry i kości parzonego, pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki przekrojonej na pół
- 40 g korzenia pietruszki
- 70 g korzenia selera przekrojonego na pół
- 40 g pora tylko białej części
- 60 – 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 450 – 500 g zakwasu na żurek płynnego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 20 g chrzanu, tartego ze słoika
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić oliwą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne2 s/obr. 8. Do osobnego naczynia odłożyć 1 łyżeczkę rozdrobnionego czosnku, odstawić.
- Dodać mięso, chrzan, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i natkę pietruszki, wymieszać20 s/obr. 4. Z masy formować klopsiki (Ø 3 cm), następnie układać klopsiki w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i grzyby, włożyć koszyczek i umieścić w nim boczek, marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić (patrz wskazówka).
- Dodać zakwas, sól, pieprz i śmietanę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Dodać 1 łyżeczkę wcześniej odłożonego czosnku, majeranek, chrzan i cukier, gotować2 min/100°C/obr. 1. Żur z klopsikami na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem klopsików.