
Zapiekanki z pieczarkami i serem
630.4 kcal /
2637.6 kJKalorie
2637.6 kJKalorie
27.8 gBiałko
49.6 gWęglowodany
37.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g sera żółtego np.gouda, edam, pokrojonego na kawałki
- 30 g wody
- 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki małych, w całości
- 30 g oleju
- ½
- bagietki (kawałek dł. ok. 25 cm)
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ketchup do dekoracji
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10-12 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze3 min/Varoma/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać podgotowane na parze pieczarki, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bagietkę przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na blasze, odstawić. Zrumienione pieczarki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 10 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać zrumienione pieczarki, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 4. Na każdej połówce bagietki rozłożyć równomiernie farsz pieczarkowy i posypać rozdrobnionym serem. Piec ok. 10 min (200°C). Gorące zapiekanki udekorować ketchupem i szczypiorkiem. Zapiekanki z pieczarkami i serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.