
Zielona shakshuka na Varomie
184 kcal /
770.3 kJKalorie
770.3 kJKalorie
12.3 gBiałko
8.8 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 – 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego
- 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g cukinii pokrojonej w 0,5 cm kostkę
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ – 1
- łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 60 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3-5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego groszek, następnie przepłukać go pod bieżącą, gorącą wodą, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, cukinię, sok z cytryny, sól, gałkę muszkatołową i pieprz, dusić5 min/120°C//obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Przygotowany wkład włożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać opłukany groszek, rozdrobnioną natkę pietuszki i fetę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Na przygotowany wcześniej wkład Varomy przełożyć masę z zielonych warzyw razem z płynem, równomiernie rozłożyć. Po środku za pomocą kopystki zrobić 4 zagłębienia, następnie wbić w nie jajka. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z shakshuką, gotować na parze9-11 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę w razie potrzeby oprószyć solą i pieprzem, podzielić na porcje. Zieloną shakshuka na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.