Zielona shakshuka na Varomie

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
184 kcal /
770.3 kJ
Kalorie
12.3 gBiałko
8.8 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 – 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g cukinii pokrojonej w 0,5 cm kostkę
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ – 1
  • łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 60 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3-5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego groszek, następnie przepłukać go pod bieżącą, gorącą wodą, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać szpinak, cukinię, sok z cytryny, sól, gałkę muszkatołową i pieprz, dusić5 min/120°C//obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Przygotowany wkład włożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać opłukany groszek, rozdrobnioną natkę pietuszki i fetę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Na przygotowany wcześniej wkład Varomy przełożyć masę z zielonych warzyw razem z płynem, równomiernie rozłożyć. Po środku za pomocą kopystki zrobić 4 zagłębienia, następnie wbić w nie jajka. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z shakshuką, gotować na parze9-11 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę w razie potrzeby oprószyć solą i pieprzem, podzielić na porcje. Zieloną shakshuka na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry