Zielona zupa krem z oczami z mozzarelli

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
219 kcal /
916.1 kJ
Kalorie
12.2 gBiałko
14.7 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 500 g zielonegogroszku, mrożonego (patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 4 – 5 czarnych oliwek, bez pestek
  • 1 opakowanie mozzarelli mini (150g po odsączeniu)
  • 10 g liści bazylii, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać groszek, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować12-15 min/100°C/obr. 1. W tym czasie oliwki pokroić na 5 mm kawałki. Mozzarellę odsączyć z zalewy, następnie każdą kulkę nakłuć ostrym nożem i włożyć 1 kawałek oliwki do każdego otworu, tworząc źrenicę, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać bazylię, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę przelać na talerze, ostrożnie ułożyć mozzarellę tak, aby czarne źrenice z oliwek były widoczne. Zieloną zupę krem z oczami z mozzarelli podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry