
Zielone naleśniki z szynką i serem
252.5 kcal /
1056.5 kJKalorie
1056.5 kJKalorie
14.5 gBiałko
22.3 gWęglowodany
11.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto naleśnikowe: 250
- g mąki pszennej
- 500 g mleka
- 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego uprzednio rozmrożonego, odsączonego
- 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- Nadzienie: 200
- g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 180 g szynki pokrojonej na 2,5 cm kawałki
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, szpinak, oliwę, jajka i sól, zmiksować20 s/obr. 7.
- Nieprzywierającą patelnię natłuścić niewielką ilością oliwy i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 8. 3 łyżki rozdrobnionego sera przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać szynkę i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 4. Nadzienie nałożyć na naleśniki (ok. 2 łyżki na szt.). Naleśniki zwinąć, ułożyć na przygotowanej blasze i posypać rozdrobnionym serem. Piec ok. 15 min (180°C), do momentu, aż ser się roztopi, a brzegi naleśników się zrumienią. Zielone naleśniki z szynką i serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.