Zielony sos wielkanocny

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
77 kcal /
325 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
2.9 gWęglowodany
5.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 30 g koperku, świeżego tylko liście
  • 30 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
  • 20 g rukoli
  • 120 g twarogu, chudego pokrojonego na kawałki
  • 135 g jogurtu naturalnego
  • 135 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
  • sól ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i rukolę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 7.
  2. Dodać twaróg, jogurt naturalny, kwaśną śmietanę, śmietanę 30% tłuszczu, musztardę i sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 6.
  3. Dodać jajka, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Podawać jako dodatek do jajek, łososia, wędlin i pieczywa.
Przewijanie do góry