
Zielony sos wielkanocny
77 kcal /
325 kJKalorie
325 kJKalorie
4.9 gBiałko
2.9 gWęglowodany
5.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 30 g koperku, świeżego tylko liście
- 30 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- 20 g rukoli
- 120 g twarogu, chudego pokrojonego na kawałki
- 135 g jogurtu naturalnego
- 135 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
- sól ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony ilość do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i rukolę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 7.
- Dodać twaróg, jogurt naturalny, kwaśną śmietanę, śmietanę 30% tłuszczu, musztardę i sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 6.
- Dodać jajka, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Podawać jako dodatek do jajek, łososia, wędlin i pieczywa.