
Ziemniaczane podpłomyki
155 kcal /
648 kJKalorie
648 kJKalorie
4 gBiałko
28 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
- 500 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać wodę, gotować15 min/100°C//obr. . Ugotowane ziemniaki odcedzić za pomocą koszyczka.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki, dodać sól i śmietanę, rozdrobnić30 s/obr. 3. Purée ziemniaczane przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min, następnie naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć przygotowane wcześniej purée ziemniaczane, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić Ciasto /1 min. Powstałe ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować wałek (Ø ok. 7 cm, dł. ok. 24 cm) i za pomocą ostrego noża podzielić go na 8 części. Każdą część ciasta oprószyć mąką i uformować kule, następnie każdą kulę rozwałkować na okrągły podpłomyk (Ø 10 cm). Na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia układać po 4 podpłomyki.
- Piec ok. 25 min (200°C) lub do momentu, aż podpłomyki nabiorą złotobrązowego koloru. Czynności powtórzyć dla pozostałych 4 podpłomyków.
- Ziemniaczane podpłomyki podawać na ciepło lub po ostudzeniu.