Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM5)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
475.8 kcal /
1990.9 kJ
Kalorie
13.7 gBiałko
30 gWęglowodany
34.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • olej od natłuszczenia
  • 600 g ziemniaków obranych, całych przekrojonych na pół, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 80 g seragrana padano pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 – 2 gałązki liści tymianku, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do muffinek natłuścić za pomocą pędzelka, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki i parmezan, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć parmezan. Używając popychacza, zetrzeć cienko30 s//obr. 4. Starty parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ziemniaki. Używając popychacza, pokroić cienko1 min//obr. 4. Pokrojone ziemniaki przełożyć do innego naczynia, dodać ½ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać 50 g startego parmezanu, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz i paprykę, wymieszać30 s/obr. 5.
  7. Plastry ziemniaków układać w wieżyczki w zagłębieniach przygotowanej formy do muffinek. Każdą wieżyczkę posmarować za pomocą pędzelka masą śmietanową. Posypać pozostałym startym parmezanem. Piec 25-30 min (170°C) lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i złotobrązowe. Formę z wieżyczkami odstawić na 5 min, następnie ostrożnie wyjąć z zagłębień. Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem podawać udekorowane tymiankiem.
Przewijanie do góry