
Ziemniaczki śródziemnomorskie
255.4 kcal /
1068.6 kJKalorie
1068.6 kJKalorie
4 gBiałko
33 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g liści mięty pieprzowej, świeżych
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 4 ząbki czosnku
- ¼
- łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 50 g oliwy z oliwek
- 500 g wody
- 700 – 800 g ziemniaków, młodych w łupinach, oczyszczonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę, natkę pietruszki, czosnek, kminek, pieprz i ½ łyżeczki soli, rozdrobnić10 s/obr. 5.
- Dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać5 s/obr. 3. Powstałą marynatę przełożyć do dużej miski.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą sól, włożyć koszyczek i umieścić w nim ziemniaki, gotować na parze23 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ciepłe ziemniaki włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 2 godz. Ziemniaczki śródziemnomorskie podawać jako dodatek do potraw lub dań z grilla.