Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim
643.2 kcal /
2691.5 kJKalorie
2691.5 kJKalorie
23.3 gBiałko
18.5 gWęglowodany
52.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g wody
- 700 g ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na kawałki
- 700 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 500 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez twardych końcówek, przekrojonej na pół
- 500 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej bez twardych końcówek, przekrojonej na pół
- 1 łyżeczka soli
- 250 g masła pokrojonego na kawałki
- 400 g szynki długodojrzewającej np. serrano, prosciutto
- Sos berneński: 50
- g wody
- 3 żółtka
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 3 szczypty estragonu, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, posypać pozostałe ½ łyżeczki soli, włożyć wkład Varomy, odważyć do niego fasolkę, posypać ½ łyżeczki soli, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić4 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać żółtka, sól, sok z cytryny i pieprz, podgrzewać3 min/80°C/obr. 4.
- Dodać estragon, podgrzewać5 min/80°C/obr. 4, w tym czasie stopniowo wlewać roztopione masło na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.Zdjąć motylek. Przelać do sosjerki.
- Ziemniaki z fasolką i szynką podawać polane sosem berneńskim jako danie główne.