Ziemniaki z warzywami i sosem serowym
354.7 kcal /
1483.9 kJKalorie
1483.9 kJKalorie
14.3 gBiałko
42.5 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 500 g ziemniaków pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 500 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, brokułu, papryki, kalafiora), pokrojonych na kawałki
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- Sos serowy: 300
- g mleka
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g mąki pszennej
- 80 g sera ementaler pokrojonego na 1 cm kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa, posypać pieprzem i solą, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Płyn pozostały po gotowaniu przelać do innego naczynia, zachować.
- Do naczynia miksującego wlać 150-200 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, mleko, dodać masło, mąkę, ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować4 min/100°C/obr. 4. Przelać do sosjerki. Ziemniaki z warzywami podawać polane sosem serowym na ciepło jako danie główne.