Ziemniaki z warzywami i sosem serowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
354.7 kcal /
1483.9 kJ
Kalorie
14.3 gBiałko
42.5 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 500 g ziemniaków pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • 500 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, brokułu, papryki, kalafiora), pokrojonych na kawałki
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Sos serowy: 300
  • g mleka
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 20 g mąki pszennej
  • 80 g sera ementaler pokrojonego na 1 cm kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa, posypać pieprzem i solą, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Płyn pozostały po gotowaniu przelać do innego naczynia, zachować.
  2. Do naczynia miksującego wlać 150-200 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, mleko, dodać masło, mąkę, ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować4 min/100°C/obr. 4. Przelać do sosjerki. Ziemniaki z warzywami podawać polane sosem serowym na ciepło jako danie główne.
Przewijanie do góry