
Zimowy poncz
134 kcal /
564 kJKalorie
564 kJKalorie
1 gBiałko
19 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 2 pomarańcze ekologiczne, pokrojone w ćwiartki
- 750 g czerwonego wina, wytrawnego
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 laskę cynamonu przełamaną na pół
- 50 g koniaku
- 50 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
- 50 g wina Porto
- 50 g sherry
👨🍳 Przygotowanie
- Do dzbanka włożyć pomarańcze, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wino, dodać cukier i laskę cynamonu, podgrzewać9 min/80°C//obr. 2. Ostrożnie wyjąć laskę cynamonu, wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać koniak, likier pomarańczowy i Porto, podgrzewać1 min/80°C/obr. 2. Poncz przelać do dzbanka z pomarańczami, odstawić na 2-3 min.
- Zimowy poncz podawać na ciepło.