Ziołowa frittata z ricottą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
131.6 kcal /
550.5 kJ
Kalorie
10.1 gBiałko
2.9 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g mieszanych ziół, świeżych np. mięty, tymianku, pietruszki, tylko liście
  • 100 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 6 jajek
  • 250 g sera ricotta
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody
  • 1 plaster cytryny

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Arkusz papieru do pieczenia (ok. 30 x 26 cm) zmoczyć, zgnieść w kulę, rozprostować i strząsnąć nadmiar wody. Papier ułożyć na wkładzie Varomy, pozostawiając boczne otwory niezakryte, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć zioła i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  4. Dodać rozdrobniony parmezan, jajka, ricottę, sól i pieprz, wymieszać1 min/obr. 4. Mieszankę przelać na papier na wkładzie Varomy. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać plaster cytryny, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1.
  6. Frittatę przełożyć na talerz papierem do góry, zdjąć papier. Ziołową frittatę z ricottą pokroić na kawałki i podawać jako przystawkę z ulubionym sosem (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry