Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
419.4 kcal /
1755.8 kJ
Kalorie
17 gBiałko
50.7 gWęglowodany
19.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ziołowe falafele: 150 – 200
  • g białej cebuli przekrojonej na pół
  • 4 – 6 ząbków czosnku
  • 15 g kolendry, świeżej
  • 5 – 10 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 5 – 10 g liści mięty, świeżych
  • 350 – 400 g cieciorki, ugotowanej Melvit (patrz wskazówka)
  • 350 – 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki chili, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 – 70 g mąki pszennej razowej Melvit
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sos jogurtowy z tahini: 200
  • g jogurtu naturalnego
  • 30 – 35 g pasty tahini
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • olej rzepakowy ilość do smażenia falafeli
  • 6 tortilli pszennych
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, ilość do podania
  • czerwona cebula pokrojona w piórka, ilość do podania
  • ogórek pokrojony w 2 mm plastry, ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać ugotowaną cieciorkę, kmin rzymski, chili i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 4.5(patrz wskazówka). Przełożyć do innego naczynia, przemieszać kopystką, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować sos. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać tahini, sok z cytryny, miód, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
  5. Ze schłodzonej masy uformować 18 kotletów (Ø 4 cm, grubość 1,5 cm). Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Falafele smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone falafele odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ziołowe falafele zawinąć w tortille z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i ogórka i polać sosem jogurtowym z tahini.
Przewijanie do góry