Ziołowy chleb pełnoziarnisty
84.4 kcal /
353.5 kJKalorie
353.5 kJKalorie
3.5 gBiałko
16 gWęglowodany
1.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g słonecznika łuskanego
- 250 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 250 g maślanki
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 500 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej np. Lubella „3 ziarna”
- 15 g siemienia lnianego
- 15 g otrębów owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 2 łyżeczki czosnku,granulowanego
👨🍳 Przygotowanie
- Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 20 g słonecznika, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i maślankę, dodać drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, siemię lniane, pozostałe 30 g słonecznika, otręby, sól, oregano i czosnek, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki, wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi, posypać odważonym wcześniej słonecznikiem, lekko docisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min lub do podwojenia objętości. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Piec 45-50 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia. Chleb pełnoziarnisty z ziołami i ziarnami podawać pokrojony na kromki z wybranymi dodatkami.