Ziołowy hummus z falafelami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
517.1 kcal /
2163.6 kJ
Kalorie
24.1 gBiałko
82.2 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 370 g ciecierzycy, suszonej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1100 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia
  • 140 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g mąki pszennej plus opcjonalnie 1-2 łyżki
  • 50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g kolendry, świeżej liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 doniczki)
  • 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g kolendry, mielonej
  • 10 g kminu rzymskiego, mielonego plus ¼ łyżeczki
  • 5 g suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki soli
  • olej dogłębokiego smażenia
  • 10 – 20 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 50 – 70 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 10 g bazylii, świeżej tylko liście
  • warzywa, mieszane (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), pokrojone w słupki, do podania
  • przyprawa za’atar do oprószenia (patrz wskazówka)
  • jogurtgrecki do podania
  • czarne oliwki do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ciecierzycę. Dodać sodę oczyszczoną, zalać taką ilością wody, aby ciecierzyca była zakryta, odstawić do namoczenia na ok. 12 godz. (lub na noc, patrz wskazówka). Namoczoną ciecierzycę odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 500 g odsączonej i opłukanej ciecierzycy, cebulę i 3 ząbki czosnku, dodać mąkę, 40 g natki pietruszki, liście i łodygi kolendry, 10 g soku z cytryny, kolendrę mieloną, 10 g kminu rzymskiego, płatki chili, proszek do pieczenia i 2½ łyżeczki soli, zmiksować30 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie20 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodać 1-2 łyżki mąki, wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pozostałą odsączoną i opłukaną ciecierzycę (ok. 240 g). Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować50-60 min/100°C/obr. 4lub do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. W tym czasie na kuchence w garnku lub we frytkownicy rozgrzać olej do temp. ok. 160°C. Z masy formować kotleciki (Ø ok. 4 cm, grubość 1 cm), od razu wkładając do rozgrzanego oleju. Smażyć partiami na średniej mocy palnika 6-10 min, do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ostudzoną ciecierzycę, pastę tahini i pozostały 1 ząbek czosnku, dodać oliwę, pozostałe 10-15 g soku z cytryny, wodę mineralną, bazylię, pozostałe 10 g natki pietruszki, pozostałą ¼ łyżeczki kminu rzymskiego i pozostałą ½ łyżeczki soli, zmiksować20 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Na talerzach rozprowadzić po 3-4 łyżki hummusu, ułożyć usmażone falafele. Ziołowy hummus z falafelami podawać oprószony przyprawą za’atar, z dodatkiem warzyw, jogurtu i oliwek.
Przewijanie do góry