Żurek z trawą cytrynową i wasabi

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
528.8 kcal /
2212.5 kJ
Kalorie
20.5 gBiałko
77.9 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 – 15 ggrzybów shiitake, suszonych przekrojonych na pół
  • wrząca woda do namoczeniagrzybów
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 łodygi trawy cytrynowej lekko rozbite tłuczkiem
  • 300 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 4 jajka dokładnie umyte
  • 300 g zakwasu na żurekgotowego (patrz wskazówka) wykonanego samodzielnie
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka proszku wasabi
  • 1 – 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 4 plastry łososia wędzonego na zimno (ok. 80g), pokrojonego w paski
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej grzyby, zalać wrzącą wodą tak, aby były przykryte, odstawić do namoczenia na 10 min. Po tym czasie odsączyć, pokroić w 5 mm paski, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pokrojone grzyby, trawę cytrynową, ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować na parze20 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać zakwas, sól i pieprz, gotować5 min/100°C//obr. . W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, przekroić na pół, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać wasabi i śmietanę, wymieszać1 min//obr. 1. Ostrożnie wyjąć i wyrzucić łodygi trawy cytrynowej. Żurek udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem jajek i wędzonego łososia.
Przewijanie do góry