Ziołowy kurczak Aleksandry Miotk
268 kcal /
1122 kJKalorie
1122 kJKalorie
26.4 gBiałko
24.2 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 – 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry przekrojonych w poprzek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kardamonu, mielonego
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½
- łyżeczki liści kozieradki, suszonych
- ¼ – ½
- płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 300 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm plastry
- masło do ułożenia na filetach z piersi kurczaka
- 700 g wody
- 500 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- kiełki słonecznika do dekoracji (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej filety z piersi kurczaka, dodać oliwę, kardamon, kmin, kurkumę, kozieradkę, pieprz i ½ łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 20 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę, odstawić. Filety z piersi kurczaka ułożyć na 5 osobnych kawałkach papieru do pieczenia (30 cm x 30 cm), na każdym filecie równomiernie rozłożyć odważoną marchewkę i ½ łyżeczki masła. Zawinąć papier do pieczenia, tworząc zamknięte paczuszki, ułożyć je łączeniem do góry na wkładzie i w dolnej części przystawki Varoma, chowając złożone końcówki papieru pod paczuszki.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, włożyć koszyczek i umieścić w nim ziemniaki, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie otworzyć paczuszki, ułożyć na talerzach. Ziołowego kurczaka Aleksandry Miotk podawać z ziemniakami i kiełkami słonecznika.