Zrazy wołowe z czerwoną kapustą na ciepło
716 kcal /
3001 kJKalorie
3001 kJKalorie
59 gBiałko
24 gWęglowodany
36 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Czerwona kapusta: 60
- g śliwek suszonych, bez pestek
- 75 g rodzynek
- 800 g czerwonej kapusty pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 50 g smalcu pokrojonego na 2 cm kawałki
- 50 ggęsiego smalcu pokrojonego na 2 cm kawałki
- 1 – 1 ½
- łyżki cukru
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 6 goździków
- 500 g czerwonego wina
- Farsz: 250
- g cebuli przekrojonej na pół
- 300 g szynkigotowanej, wędzonej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 100 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 40 g musztardy
- 150 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
- Sos: 60
- g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g pieczarek pokrojonych na kawałki
- 20 g masła
- 180 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, selera, pora), pokrojonych na 3 cm kawałki
- 30 g musztardy
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 50 g wody
- 250 g czerwonego wina
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- Zrazy: 60
- g oleju
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 10 filetów z polędwicy wołowej (1500-1700g), patrz wskazówka
- sól do oprószenia
- pieprz, mielony do oprószenia
- 30 g mąki pszennej
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu
- 1 – 2 łyżki czerwonego octu winnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć suszone śliwki i rodzynki, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 400 g kapusty, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć smalec i pozostałe 400 g kapusty, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać cukier, sól, goździki, rozdrobnioną kapustę i czerwone wino, gotować6 min/100°C/obr. 2. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać szynkę, boczek, musztardę, ogórki kiszone i pieprz, rozdrobnić przy pomocy kopystki4-6 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, pieczarki i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 3 łyżki odłożonego farszu do rolady, warzywa, musztardę, koncentrat pomidorowy, wodę, wino i koncentrat bulionu mięsnego.
- Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej olej, dodać paprykę, wymieszać, odstawić.
- Za pomocą tłuczka rozbić mięso wołowe na cienkie, prostokątne plastry (ok. 25 x 12 cm, grubość 3-5 mm). Każdy filet oprószyć solą i pieprzem z obu stron, rozsmarować po 1-2 łyżki farszu, zwinąć wzdłuż krótszych boków, spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią wędliniarską. 4 roladki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma. Upewnić się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 6 roladek. Upewnić się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary. Roladki posmarować olejem z papryką za pomocą pędzelka. Jeżeli nie cały farsz został wykorzystany do nadziania roladek, należy dodać go do naczynia miksującego.
- Nałożyć przystawkę Varoma na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix, gotować na parze65 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie przemieszać kopystką zawartość naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend, ustawić70 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Jeżeli danie ma być podawane z dodatkiem (ziemniaków lub ryżu), ok. 20 min przed zakończeniem gotowania należy rozpocząć jego przygotowywanie na kuchence.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić zamkniętą. Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej mąkę i śmietanę, wymieszać widelcem do połączenia się składników.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mieszankę mąki i śmietany, zmiksować40 s/obr. 7, następnie gotować3 min/95°C/obr. 4. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać ocet, wymieszać kopystką. Zrazy przełożyć na półmisek, polać sosem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z czerwoną kapustą.