
Zupa à la pizza
258 kcal /
1079 kJKalorie
1079 kJKalorie
19 gBiałko
15 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
- 200 g wody
- 150 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 150 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 80 g serka topionego ziołowego, pokrojonego na kawałki
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 szczypty papryki ostrej, mielonej
- 30 – 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, paprykę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnać kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i mięso mielone, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać pomidory, wodę, pieczarki, szynkę, serek topiony, mąkę, koncentrat bulionu warzywnego, zioła włoskie, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę, dokładnie przemieszać kopystką, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać śmietanę, wymieszać kopystką. Zupę à la pizza podawać bezpośrednio po przygotowaniu.