Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
381 kcal /
1596 kJ
Kalorie
46 gBiałko
17 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 160 g każdy) 4
  • główka czosnku 1
  • miodu płynnego 30 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 30 g
  • musztardy francuskiej 40 g
  • musztardy Dijon (opcjonalnie) 10 g
  • ząbki czosnku 2
  • rozmarynu, świeżego tylko liście 2 – 3 gałązki
  • soli 2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego ¾ – 1 łyżeczka
  • oliwy z oliwek 35 g
  • cebuli przekrojonej na pół 250 g
  • różyczek kalafiora 800 g
  • mleka 130 g
  • liści tymianku, świeżych 1 łyżeczka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Filety z piersi kurczaka włożyć do miski, odstawić.
  2. Odciąć górną część główki czosnku (ok. ⅓ wysokości), wyrzucić. Pozostałą część umieścić na przygotowanej wcześniej blasze.
  3. Piec 70-80 min (180°C). W tym czasie przygotować marynatę do kurczaka.
  4. Do naczynia miksującego wlać miód i sok z cytryny, dodać musztardę francuską, musztardę Dijon, ząbki czosnku, rozmaryn, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, zmiksować8 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 8. Marynatą polać filety z piersi kurczaka, wymieszać kopystką, odstawić do zamarynowania na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Ostrożnie wyjąć upieczony czosnek z piekarnika, odstawić na 10 min do ostudzenia, następnie wycisnąć upieczone ząbki do miseczki.
  7. Zamarynowane filety z piersi kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie duszonej cebuli.
  8. Piec 30-35 min (180°C). W tym czasie przygotować purée z kalafiora.
  9. Do naczynia miksującego włożyć 400 g różyczek kalafiora, rozdrobnić15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  10. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g różyczek kalafiora, rozdrobnić15 s/obr. 5.
  11. Dodać rozdrobniony wcześniej kalafior, pozostałe 15 g oliwy, 1 łyżeczkę soli, ¼-½ łyżeczki pieprzu i mleko, podgrzewać20 min/90°C/obr. 1.
  12. Dodać upieczone ząbki czosnku, zmiksować1 min 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  13. Miodowo-musztardowego kurczaka z czosnkowym purée z kalafiora podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowanego świeżym tymiankiem.
Przewijanie do góry