
Mleczne bułki do odrywania
205.1 kcal /
858.2 kJKalorie
858.2 kJKalorie
6.1 gBiałko
34.8 gWęglowodany
4.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto zaparzane: 125
- g mleka
- 25 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- Ciasto właściwe: 170
- g mleka
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 ½
- łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 425 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru
- ½
- łyżeczki soli
- 1 żółtko roztrzepane
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mąkę, gotować2 min/95°C/obr. 3. Ciasto zaparzane przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 1 godz. (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć schłodzone ciasto zaparzane, dodać mleko, drożdże, mąkę, masło, cukier i sól, wyrobić Ciasto /4 min 30 s. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 12 równych części (ok. 70 g każda). Każdą część zaokrąglić, tocząc ciasto po blacie (patrz wskazówka), następnie z każdej kulki ciasta uformować 10-12 cm wałek. Wałki układać co 0,5 cm w dwóch rzędach po 6 sztuk, zachowując odstęp między rzędami. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. (wyrośnięte bułeczki powinny się stykać). Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Piec 15-17 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia. Mleczne bułki do odrywania podawać na ciepło lub po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.