Zupa botwinka
253.1 kcal /
1058.9 kJKalorie
1058.9 kJKalorie
10.9 gBiałko
26 gWęglowodany
12.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 15 g koperku, świeżego tylko liście
- 400 – 450 g botwiny z dużymi buraczkami (1-2 pęczki, patrz wskazówka)
- 120 g młodej marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 350 g ziemniaków, młodych pokrojonych na 2 cm kawałki
- 850 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 4 jajka dokładnie umyte
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej botwinę. Z botwiny oddzielić buraczki od łodygi i liści. Buraczki obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić. Łodygi i liście pokroić na 2-3 cm kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojone buraczki, marchewkę, cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, nałożyć dolną część przystawki Varoma i umieścić w niej jajka, gotować na parze18 min/Varoma//obr. 0.5. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pokrojone łodygi i liście botwiny i koncentrat pomidorowy, gotować5 min/100°C//obr. 0.5. W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, przekroić na pół, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobniony wcześniej koperek, śmietanę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką. Zupę botwinkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek.