Mleko kasztanowe z Nutellą®

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
388.8 kcal /
1627.8 kJ
Kalorie
10 gBiałko
57 gWęglowodany
11.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 230 – 250 g kasztanów jadalnych, świeżych, w łupince
  • 5 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 100 g kremu orzechowo-czekoladowego Nutelli®
  • 1 laska wanilii tylko nasiona
  • 700 g mleka
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 40 g likieru pomarańczowego np. Cointreau

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kasztany. Kasztany naciąć na krzyż po wypukłej stronie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę nacięciem w dół. Piec 15 min (200°C). Odstawić do ostudzenia na 10 min, następnie obrać ze skorupek, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 200 g upieczonych kasztanów, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę pomarańczową, rozdrobnić5 s/obr. 10.
  5. Dodać odważone kasztany, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać Nutellę, nasiona wanilii, mleko i cynamon, wymieszać5 s/obr. 6, następnie podgrzewać7 min/90°C/obr. 2.5.
  7. Dodać likier pomarańczowy, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Przelać do 4 szklanek. Mleko kasztanowe z Nutellą® podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry