Moczka wegańska
438.2 kcal /
1828.2 kJKalorie
1828.2 kJKalorie
7.5 gBiałko
50.9 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 – 900 g kompotu owocowego (patrz wskazówka)
- 300 g pierniczków bezglutenowych, wegańskich (patrz wskazówka)
- 100 g migdałów, w płatkach plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 50 g orzechów laskowych, blanszowanych
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g rodzynek
- 50 – 70 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
- 50 g moreli suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
- 20 – 30 g syropu z agawy
- 20 – 30 g syropu daktylowego
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 200 g mleka kokosowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kompot, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pierniczki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do miski z kompotem, odstawić do namoczenia na 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki, śliwki suszone i morele suszone, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać namoczone pierniczki z kompotem, syrop z agawy, sok z cytryny, cukier waniliowy, cynamon i mleko kokosowego, podgrzewać15 min/90°C//obr. 1.
- Moczkę wegańską podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną płatkami migdałowymi.