
Modro kapusta
162.8 kcal /
681.3 kJKalorie
681.3 kJKalorie
4.4 gBiałko
11.3 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g czerwonej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g oleju
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 140 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 120 g wody
- 1 – 2 łyżeczki cukru
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czerwoną kapustę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i boczek, dusić5 min/120°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić4-5 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę, wodę, cukier, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 2.
- Dodać duszony boczek z cebulą i sok z cytryny, podgrzewać5 min/90°C//obr. 2. Modro kapustę podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs i klusek.