Moussaka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
798.8 kcal /
3342.1 kJ
Kalorie
33.4 gBiałko
38.7 gWęglowodany
56.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g bakłażana pokrojonego w 1 cm plastry
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ½
  • łyżeczka soli
  • 120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g bułki tartej
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 600 g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki
  • 600 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonej na kawałki
  • 300 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 70 g czerwonego wina
  • 75 g koncentratu pomidorowego
  • 3 szczypty kminku, mielonego
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 1 łyżka rozmarynu, suszonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • masło do natłuszczenia formy
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 jajka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej bakłażan, przełożyć na blachę, układając bakłażany na połowie powierzchni.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ziemniaki, ułożyć na drugiej połowie blachy. Bakłażany i ziemniaki skropić oliwą i oprószyć 1 łyżeczką soli. Piec ok. 15 min (250°C).
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, dodać bułkę tartą, rozdrobnić8 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać oliwę i jagnięcinę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  7. Dodać pomidory, wino, koncentrat pomidorowy, kminek, oregano, rozmaryn, pieprz czarny, 2 łyżeczki soli i cynamon, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić15 min/120°C//obr. 1.
  8. Formę (30 x 20 x 6 cm) natłuścić masłem. Upieczone ziemniaki przełożyć do przygotowanej formy, rozkładając je równomiernie na dnie. Następnie wyłożyć mięso z sosem pomidorowym. Przykryć warstwą upieczonych bakłażanów, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  9. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/90°C/obr. 1.
  10. Dodać makę, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  11. Dodać mleko, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową, podgrzewać6 min/90°C/obr. 3.5. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do ostudzenia na 15-20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  12. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać jajka i 40 g rozdrobnionego wcześniej parmezanu z bułką tartą, wymieszać20 s/obr. 4. Sos beszamelowy przełożyć na warstwę bakłażanów. Wierzch posypać pozostałą ilością rozdrobnionego parmezanu z bułką tartą.
  13. Piec 30-40 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu odstawić na 10 min do lekkiego ostudzenia, następnie pokroić na kawałki. Moussakę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry