Mrożona kostka z musem truskawkowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
3243.8 kcal /
13581.1 kJ
Kalorie
57.2 gBiałko
232.9 gWęglowodany
268.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 230 g orzechów nerkowca
  • 300 g wodygorącej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 70 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
  • 1 łyżka skórki z cytryny otartej, ekologicznej, bez białych błonek
  • 350 g truskawek, świeżych
  • 40 g oleju kokosowego płynnego
  • 30 g miodu płynnego
  • ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 150 g orzechów nerkowca i 300 g wody, odstawić na 10 min.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki kokosowe, dodać 80 g orzechów nerkowca, daktyle i skórkę z cytryny, zmiksować25 s/obr. 8. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć dłońmi, odstawić.
  4. Namoczone orzechy nerkowca odsączyć przez koszyczek.
  5. Do naczynia miksującego włożyć odsączone orzechy nerkowca, dodać truskawki, olej kokosowy, miód, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i sól, zmiksować30 s/obr. 10. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, odstawić do zamrażalnika na min. 5 godz.
  6. Mrożoną kostkę z musem truskawkowym podawać pokrojoną na kwadraty jako deser.
Przewijanie do góry