Mrożona kostka z musem truskawkowym
3243.8 kcal /
13581.1 kJKalorie
13581.1 kJKalorie
57.2 gBiałko
232.9 gWęglowodany
268.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 230 g orzechów nerkowca
- 300 g wodygorącej
- 200 g wiórków kokosowych
- 70 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
- 1 łyżka skórki z cytryny otartej, ekologicznej, bez białych błonek
- 350 g truskawek, świeżych
- 40 g oleju kokosowego płynnego
- 30 g miodu płynnego
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii naturalnego
- 1 szczypta soli
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 150 g orzechów nerkowca i 300 g wody, odstawić na 10 min.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki kokosowe, dodać 80 g orzechów nerkowca, daktyle i skórkę z cytryny, zmiksować25 s/obr. 8. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć dłońmi, odstawić.
- Namoczone orzechy nerkowca odsączyć przez koszyczek.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone orzechy nerkowca, dodać truskawki, olej kokosowy, miód, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i sól, zmiksować30 s/obr. 10. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, odstawić do zamrażalnika na min. 5 godz.
- Mrożoną kostkę z musem truskawkowym podawać pokrojoną na kwadraty jako deser.